vrijdag 21 augustus 2009

Zwischenschach

Een bezoek aan Schloss Schonbrunn mag niet ontbreken tijdens een verblijf in Wenen. Vanuit ons hotel is het een kleine 20 minuten lopen en gelukkig is het al dagen prachtig weer, te warm zelfs volgens Hans, maar ik kan wel wennen aan 30+ graden.

Het slot ziet er indrukwekkend uit. Omdat er een lange rij wachtenden bij de ingang staat besluiten we om eerst wat rond te lopen.


De voorkant van Schloss Schunbrunn


Schloss Schonbrun vanaf de achterzijde bezien

Op een heuvel aan de achterkant van het slot staat de Gloriette, een herinnering aan de overwinning op de Pruisen in 1757 (met dank aan de reisgids). Vanaf de heuvel heb je een prachtig uitzicht over de stad.


De Gloriette


Fraai uitzicht over de stad vanaf de Gloriette

's Middags hebben we de Grand Tour door het slot gedaan, door 40 zalen struinen met 'Tonbandfuhrer', wat erg leuk en leerzaam was.

Daarna nog even de schaakshop 'Schach und Spiele' bezocht, maar dat stelde niet veel voor. Vlak voor de ronde nog even wat gyros naar binnen gewerkt en om 17:00 uur weer achter het bord plaats genomen voor de 5e ronde.

In die 5e ronde speelde ik met zwart tegen Kurt Seiser (2034). Tegen de Colle opstelling van wit kon ik al snel e5 doorzetten met gelijk spel. In het middenspel dacht wit een toren te kunnen offeren tegen een loper en 2 pionnen, waaronder een gedekte vrijpion op c6, maar hij had overzien dat zwart een tussenschaakje op h2 had waardoor de toren op f1 'volledig' verloren ging. Kurt deed nog 2 zetten en gaf na 20 zetten gedesilliusioneerd op.

Ook Hans won zijn partij. In een Slavische partij met tegengestelde rokades kreeg Hans een aanval op zijn koningsvleugel te verwerken. Hij verloor en pion en de witte aanval kreeg orkaankracht. Hij denkt met een torenoffer de partij te winnen, maar heeft overzien dat Hans materiaal kan terugofferen en uiteindelijk een loper voorblijft. Het eindspel speelt Hans niet nauwkeurig, maar de winst komt niet meer in gevaar.

Na afloop hebben we in de stad nog een biertje gedaan. Morgen alweer de 6e ronde. Time flies...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten