zondag 30 augustus 2009

Fighting chess in Amsterdam



Zaterdag 29 augustus ben ik samen met Sjoerd Meijer een kijkje gaan nemen bij het NH toernooi in Amsterdam. Het toernooi wordt gespeeld in NH Grand Hotel Krasnapolsky, een vijf sterren hotel zoals we merkten bij het afrekenen van de cappuccino en de Amsterdammetjes bier. Zelfs in Wenen betaalde ik niet zulke prijzen!

Het NH toernooi is geen gewoon toernooi, maar een clash tussen de 'Experienced' en de 'Rising Stars'. Omdat de ervaren krachten de laatste jaren flink klop kregen heeft het team een kwaliteitsimpuls gekregen van oudere jongeren Svidler (33) en Van Wely (36). De jonge talenten worden steeds jonger en commentator Hans Böhm grapte dat het wachten was op de kinderwagen met 2600 elo die de speelzaal wordt binnengereden.

Het grootste deel van de middag hebben we in de commentaarzaal doorgebracht, die redelijk gevuld was. Onder meer met een aantal talenten dat vandaag naar Italië afreist voor het EK (in diverse leeftijdsklassen tot 20 jaar), de uiterst sympahieke Vlastimil Hort en good-old Hans Bouwmeester. Aan het einde van de middag kwam ook Ian Rogers nog een kijkje nemen en zag ik Maarten Solleveld over de gang struinen.

Sjoerd won nog een fraaie prijs (tas met NIC magazine, Matten en SOS nr. 11) met zijn suggestie Pc6 in de analyse van Smeets-Svidler. Hoewel schakers steeds meer rekenaars worden volgens Hans Böhm, zie je dat in zijn commentaar niet terug. Hij houdt zich redelijk op de vlakte en geeft weinig concrete varianten.

De partij tussen Daniel Stellwagen en Ljubomir Ljubojevic trok de meeste aandacht. Daniel had Ljubo compleet ingesnoerd, maar gaf hem de kans om zich met een dameoffer enigzins te bevrijden. Nog steeds gewonnen voor Daniel volgens Ian Rogers, maar hij maakte het zichzelf behoorlijk moeilijk en een Houdini-act van Ljubo leek aanstaande. Tot ontzetting van zichzelf (what I'm I doing, my goodness?) en de nog redelijk gevulde speelzaal verblunderde Ljubo zijn stelling en trok alsnog aan het kortste eind. Vloekend verliet hij de speelzaal.

Een gevoel dat wij als schaaktoeristen maar al te goed kennen...

Onderstaand de video die Peter Doggers van Chessvibes maakte.



____________________
P.S. na 1:17 zijn Sjoerd en ik nog even kort in beeld, schuin achter Bouwmeester en Hort.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten